Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Livsmedel

Kommunens miljöavdelning är ansvarig för livsmedelskontrollen. Miljöavdelningen kontrollerar att livsmedelsföretagare följer regler i livsmedelslagstiftningen så att konsumenterna får säkra livsmedel och inte riskerar att bli vilseledda av maten. Bland annat kontrolleras matbutiker, restauranger, skolor, förskolor och äldreboenden.

Alla verksamheter som hanterar livsmedel är skyldiga att anmäla sin verksamhet för registrering så att miljöavdelningen får kännedom om att verksamheten finns och kan genomföra livsmedelskontroll. Man får dock hantera livsmedel tillfälligt under kortare tid utan att ha anmält det till miljöavdelningen. Läs mer om detta under Tillfällig hantering av livsmedel.

Enligt lagstiftningen ska alla livsmedel som släpps ut på marknaden vara säkra. Det betyder att oavsett om livsmedel säljs eller delas ut gratis så ska de vara säkra för konsumenten. Andra viktiga principer i lagstiftningen är att det ska gå att spåra livsmedel. På det sättet kan man minimera skadan om dålig mat släppts ut på marknaden. Redlighet innebär att en företagare inte får vara oärlig om innehållet eller ursprunget av den mat som säljs i en butik eller serveras på en restaurang.

Livsmedelsverket är den statliga myndighet som ansvarar för livsmedelskontrollen i Sverige. På deras webbplats finns mycket information om allt som har med mat att göra.

Matsvinn

Alltför mycket mat slängs bort i onödan. Livsmedelsverket skriver att varje person slänger ca 19 kg ätbar mat per år. FN har satt upp mål för att minska matsvinnet för både privatpersoner och företag. Mat som passerat sista förbrukningsdag är känslig och ska inte användas efter att datumet passerat. Exempel på livsmedel som märks med sista förbrukningsdag är köttfärs. Mat som passerat bäst före datum år ofta att äta efter att datumet passerat.

Lukta, titta och eventuellt smaka på livsmedlet. Mjölk till exempel är ofta fullt användbar även om den passerat bäst före datum. Märker man att man köpt in för mycket mejeriprodukter går det bra att frysa in för att senare använda i matlagning. Bruna bananer till exempel går bra att använda i smoothies eller bakning. Livsmedel som har möglat ska däremot alltid slängas. Skrumpna grönsaker går bra att använda i grytor, gratäng, soppa eller omelett.

Sidansvarig: Bygg- och miljöförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster