Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Mat i förskolan och skolan

En kock i svart skjorta skär tomater och lök på en skärbräda.

Måltidsservice erbjuder vällagade, hållbara och näringsriktiga måltider i de kommunala förskolorna och skolorna. Våra kockar lagar maten från grund så mycket som möjligt, med hög andel ekologiska råvaror.

Vi planerar måltiderna enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Våra kök serverar frukost, lunch och mellanmål på våra kommunala förskolor. Vi serverar lunch på grundskolorna och gymnasiet, på alla grundskolor serverar vi även frukost och mellanmål.

Förskolorna och skolorna har egna menyer. Tillsammans med barnen och eleverna vill vi främja leklusten och variationen kring mat och måltider. Vi vill även engagera dem att påverka måltidssituationen i skolan, till exempel med val av recept. Förskolor som tar emot måltider från skolkök följer skolans meny.

Appen Skolmaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Specialkost

Om ditt barn inte kan äta av den vanliga maten av medicinska skäl, till exempel vid allergi eller intolerans, kan barnet få specialkost. Du måste kunna styrka barnets behov av specialkost med läkarintyg eller utdrag ur patientjournal.

Köket planerar specialkosten med hänsyn till ditt barns specifika sjukdomstillstånd.

Anpassad måltid

Barn som har en funktionsvariation, NPF-diagnos, diabetes eller andra tillstånd där behoven inte tillgodoses i ordinarie måltid, kan få individuell anpassning av mat och måltidssituationen.

Om ditt barn har behov av anpassad måltid ska du ta kontakt med rektor. Rektor gör ansökan tillsammans med dig som vårdnadshavare i dialog med köksansvarig.

Specialkost av andra skäl än medicinska

Vi erbjuder vegetariskt och fisk som alternativ till barn och elever som har önskemål om kost på grund av religiösa eller etiska skäl. De vegetariska alternativen kan innehålla mjölk, ost och ägg.

Ansöka om specialkost eller anpassad kost

Du som är vårdnadshavare ansvarar för att du fyllt i ansökningsblanketten korrekt och att informationen når köket.

Inför varje hösttermin behöver du skicka in en ny ansökan, men du behöver inte förnya läkarintyget eller journalutdraget om inte något förändrats sen förra gången.

Om du har frågor kring just ditt barns allergi kontaktar du köket i ditt barns skola eller förskola.

Ansök om specialkost eller anpassad kost för barn i förskola Pdf, 4.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Ansök om specialkost eller anpassad kost för elever i grundskola och gymnasiet Pdf, 868.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Vi serverar aldrig nötter, jordnötter eller skaldjur i våra kök.

Vi serverar aldrig nötter eller jordnötter i våra kök.

Muskotnöt, pinjenöt och kokosnöt kan ingå i måltiderna eftersom de är inte riktiga nötter.

Mindre än 1 % av måltiderna som vi serverar i förskolan och grundskolan är vegankost. Vid behov kan vi självklart erbjuda vegankost, men vi vill vara tydliga med att vi inte kan erbjuda en näringsmässigt komplett måltid till barn och elever med vegankost. Om barnet eller eleven äter vegankost ligger ansvaret för att barnet eller eleven får i sig en tillräckligt näringsriktig kost till stor del på dig som är vårdnadshavare.

Vi erbjuder en balanserad och näringsriktig kost där delar från hela kostcirkeln ingår. Genom att följa dieter som GI, Atkins och stenålderskost utesluts vissa livsmedelsgrupper helt eller delvis från kosten. Effekterna av dieterna är inte helt utforskade. Därför följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer och erbjuder inte dieterna till våra matgäster i förskola eller skola.

Frukosten är kanske dagens viktigaste måltid. Att sitta i lugn och ro och äta en näringsriktig frukost är en bra start på skoldagen. Köken som serverar frukost erbjuder alltid fil och flingor eller gröt till frukost och smörgås med pålägg.

Vi serverar frukost på alla grundskolor. Elever som inte är inskrivna på fritids har också möjlighet att äta frukost till självkostnadspris i skolrestaurangen. Det kostar 7 kronor per dag att äta frukost. Elever betalar med Swish, inga av våra kök hanterar kontanter.

Lärare, som äter tillsammans med eleverna, är välkomna att äta frukost för 11 kronor per dag.

Skolor som erbjuder frukost

  • Gransäterskolan
  • Västerängsskolan
  • Futurum
  • Gröna Dalen
  • Slottsskolan

Vi har 14 tillagningskök som lagar maten på plats och 3 mottagningskök som får maten levererad från en närliggande skola.

Vi strävar efter att

  • laga goda näringsrika måltider med hög andel ekologiska råvaror.
  • laga så mycket mat som möjligt från grunden i våra kök.
  • minimera mängden socker och söta livsmedel i våra verksamheter.

Vi vill att eleverna ska få välja mellan flera olika alternativ varje dag i skolrestaurangen. Därför serverar nästan alla skolor förutom dagens lunch, även ett vegetariskt alternativ och dagens soppa. Alla skolor erbjuder dessutom en varierad salladsbuffé, smör, mjölk och bröd.

Vi strävar efter att alla våra upphandlade råvaror är i nivå med svensk lagstiftning och att balansera inköpen med en bra nivå ekologiska livsmedel. I upphandlingen som styr vårt nuvarande livsmedelsavtal har vi ställt krav på att köttet ska vara i nivå med svensk djurskyddslagstiftning.

Alla råvaror vi tillagar köper vi in från våra huvudleverantör Menigo.

Livsmedelsupphandling och råvaruval

Vi upphandlar alla livsmedel den leverantör som kan möta våra krav till lägst pris. Leverantören levererar sedan under nästkommande fyra år.

I upphandlingen som styr vårt nuvarande livsmedelsavtal har vi ställt krav på att köttet skulle vara i nivå med svensk djurskyddslagstiftning. Kravet är något hårdare än motsvarande inom EU. Det här är ingen garanti för att få in enbart svenska köttprodukter. Däremot kommer länderna som levererar att ha lika hårda krav på djurskydd som vi har i Sverige, och vi har heller inte diskriminerat någon annan aktör inom EU.

Vi serverar 100% svensk fågel och svenska ekologiska ägg. Ungefär 90% av köttet vi serverar kommer från Sverige.

Vi serverar ingen fisk från Sverige eftersom svensk insjöfisk och Östersjöfisk innehåller för höga halter av miljögifter. All fisk vi köper är miljömärkt.

Vi arbetar kontinuerligt med att introducera fler ekologiska livsmedel inom våra verksamheter. Vi fokuserar på att öka andelen ekologiska livsmedel och vi köper enbart miljömärkta livsmedel av bland annat: mjölk, filmjölk, ägg, banan, rågsikt, basmatiris, krossade tomater. All fisk är MSC- eller ASC-märkt. Vi har även en stor del produkter som vi kan välja att köpa in ekologiskt.

Vi arbetar också aktivt med att minska matsvinnet i våra verksamheter, både från produktion och servering. Varje kök väger och registrerar matsvinnet dagligen.

Håbos miljöarbete

Kontakta Måltidsservice

Eric Carlsson, Kostchef

E-post: maltidsservice@habo.se

Sidansvarig: Måltidsservice

Klicka för support
Stäng supportfönster