Fridegårdsgymnasiet Centrumgränd 5 746 80 Bålsta

Barn- och fritidsprogrammet

barn- och fritidselever

Är du en social person som tycker om människor? Vill du arbeta med att utveckla och leda andra människor i framtiden? Då kanske barn- och fritidsprogrammet är något för dig?

Programmet ger högskolebehörighet

Utbildningen ger högskolebehörighet, men du kan göra ett annat val, det vill säga läsa fler yrkesinriktade kurser och rikta studierna mot jobb direkt efter gymnasiet. Du väljer själv!

Det här får du lära dig

Du lär dig om människors lärande och utveckling, samarbete och kommunikation. Du tränar på att bemöta andra människor och utveckla din förmåga att kommunicera, men också att leda och utveckla andra och får kunskaper om hälsa och miljö. På programmet läggs stor vikt vid etik och jämställdhet.

En bra grund för många olika yrken

Programmet ger en bra grund för många olika yrken. Du få bland annat läsa:

• sociologi
  • pedagogik
  • hälsa
  • ledarskap
  • kommunikation

Så är programmet upplagt

Du kommer att läsa de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, historia, matematik, naturkunskap, religion, samhällskunskap samt idrott och hälsa och dessutom spännande kurser som förbereder dig för en framtid där du samarbetar och leder andra människor.

Arbetsplatsförlagt lärande (apl) - kontakt med arbetslivet

Som en del av utbildningen kommer du att prova på och praktisera dina kunskaper på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för arbetsplatsförlagt lärande (apl) och omfattar minst 15 veckor av dina studier. Det är en viktigt del i din utbildning.

Framtidsyrken

Här är några exempel på yrken som du kan arbeta med efter att ha läst barn- och fritidsprogrammet:

• ungdomscoach
  • arbeten inom social omsorg
  • elevassistent
  • barnskötare
  • ledare inom barn- och ungdomsverksamhet

Barn- och fritidsprogrammet ger också en bra grund för att studera vidare till (det kan krävas kompletterande kurser):

• förskolelärare
  • lärare
  • polis
  • kurator
  • sjuksköterska
  • officer

Därför ska du söka till barn- och fritidsprogrammet!

• Barn- och fritidsprogrammet ger dig en bra grundutbildning för många yrken och livet själv. Du lär om människors beteende, pedagogik, ledarskap med mer.

• Barn- och fritidsprogrammet ger högskolebehörighet. Möjligheten finns också att göra valet att rika dina studier mot jobb direkt efter gymnasiet.

• Du får kontakt med arbetslivet. Arbetsplatsförlagt lärande (apl) gör att du får komma ut i arbetsplatser och träna på hur det är att arbeta och göra det du brinner för. Du får också arbetserfarenhet.

• På barn- och fritidsprogrammet läser du kurser som är nära kopplade till arbetslivet.

Är du nyfiken och vill veta mer?

Kanske den här informationen är intressant för dig!

Har du frågor så är du välkommen att kontakta oss på programmet.