Närundervisning på gymnasiet i höst

Regeringen beslutade sommaren 2021 att gymnasiet ska bedriva närundervisning i skolan från höstterminens start. Vi följer riktlinjerna och gör anpassningar i skolan.

Utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndigheten meddelade vid en pressträff den 15 juni 2021 att närundervisning ska bedrivas i alla skolor från höstterminens start.
– Skolan ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar. Fjärr- och distansundervisning är bättre än ingen undervisning alls, men närundervisning på plats i skolans lokaler är det bästa för de allra flesta elever, säger Anna Ekström.

Gymnasiet följer FHM:s rekommendationer

Fridegårdsgymnasiet följer rekommendationer som Folkhälsomyndigheten, region Uppsala samt vår huvudman ger oss. Vi får också råd från Region Uppsalas smittskyddsläkare om hur situationer med smitta och smittorisk ska hanteras i skolan. Ärenden omfattas av smittskyddslagen och lagen om sekretess och hanteras i samarbete med den som är smittad, samt Region Uppsalas smittspårare, läkare eller smittskyddsenheten.

Anpassar skolan för att minska smittspridning

Det kommer hela tiden nya frågor som är kopplade till situationen vi befinner oss i och vi hjälps åt för att lösa situationer och utmaningar i skolan. Vi har gjort och gör nya anpassningar på gymnasiet för att minska risk för smittspridning. Här är några exempel:

• Vi planerar verksamheten för att minska trängsel.
  • Vi undviker att elever från programmen i möjligaste mån blandas med elever från andra program
  • Vi håller avstånd där vi kan hålla avstånd.
  • Vi kommer inte att hålla stora sammankomster med elever och personal.
  • Vi uppmanar alla att tvätta händerna regelbundet och det finns handsprit utplacerad på många platser i skolan.
  • Rutinerna i matsalen är anpassade, exempelvis hur eleverna tar mat och bestick samt att klasser äter olika tider och sitter i olika rum.
  • Skolans café är stängt för allmänheten och välkomnar endast elever och personal i begränsat antal.
  • Vi uppmanar alla som kan, att cykla eller gå till skolan för att minska trycket på kollektivtrafiken.

Folk­hälso­­­myndig­heten kan komma att rekommendera undantag

Folk­hälso­­­myndig­heten har möjlighet att ge rekommendationer om fjärr- eller distans­undervisning, om så skulle behövas. Att helt eller delvis stänga en skola är en mycket ingripande åtgärd som endast kommer att rekommenderas av FHM om smitt­läget bedöms som högst allvarligt.

Förordningen börjar gälla den 10 augusti 2021 inför terminsstarten.

Har du frågor?

Har du frågor eller funderingar om gymnasiets verksamhet så är du hjärtligt välkommen att kontakta rektor Helena Anderstedt.

Om du känner sig osäker kring FHM:s rekommendationer eller covid-19 så kan du få stöd och råd av en sjuksköterska genom att ringa 1177 Vårdguiden.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen