Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Naturområden

Solig skogsglänta

I Håbo kommun finns omväxlande natur med närhet till Mälaren och traktens rika kulturhistoria skapar goda förutsättningar för friluftsliv och rekreation.

Naturområden i Håbo har mycket att erbjuda, här kan du till exempel vandra, skåda fågel eller bara grilla korv ensam eller tillsammans med vänner och familj. Upplandsleden sträcker sig genom stora delar av kommunen, Hjälstaviken med sitt rika fågelliv, Skokloster med en spännande natur- och kulturhistoria samt Kalmarsnäslandets naturreservat med utsikt över Mälaren och mysiga grillplatser.

Friluftsfrämjandet berättar om skogsbad för nybörjare Länk till annan webbplats.

Hitta ut med Naturkartan

Vill du ha mer information om länets naturreservat, friluftsområden, smultronställen och vandringsleder kan du besöka naturkartan.se/uppsalalan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.eller ladda ner appen Naturkartan.

 • Arnöhuvud

  Längs ut på Skoklosterhalvöns nordvästra sida ligger Arnöhuvuds naturreservat med sina höga och branta sluttningar ner mot vattnet. Från toppen av åsen har du en fin utsikt över de fågelrika vikarna i närheten och har du tur kan du få se både havs- och kungsörn.

 • Biskops-Arnö

  Biskops-Arnö är en mycket tilltalande ö cirka 10 kilometer norr om Bålsta som har en lång historia och ett vackert kulturlandskap med skogar, åkrar och beteshagar. Under våren täcks markerna av blåsippor och vitsippor.

 • Bålstaåsen

  Bålstaåsen är ett välbesökt skogsområde i centrala Bålsta som används för både bärplockning och vardagsmotion. Här ser man ofta skolklasser och förskolegrupper som besöker området för undervisning och lek.

 • Ekillaåsen

  I Ekillaåsens naturreservat kan du njuta av fina sandstränder, lättgångna stigar och vackra utblickar över vattnet. Området ligger ungefär fem kilometer norr om Bålsta centrum och består av en liten tvärås till Uppsalaåsen som bildar en barriär mellan stora och lilla Ullfjärden.

 • Granåsen

  Granåsen är ett mycket populärt friluftsområde och naturreservat, ungefär fyra kilometer norr om Bålsta centrum. Hit kommer förskolor, skolor och vardagsmotionärer året om. Dessutom har många föreningar basen för sin verksamhet här.

 • Hjälstaviken

  Hjälstaviken är en av Sveriges finaste fågelsjöar och ett av Uppsala läns mest besökta naturreservat. Området ligger cirka tio kilometer nordväst om Bålsta och här rastar tusentals flyttfåglar både höst och vår.

 • Kalmarnäs

  Kalmarnäs är en riktig pärla i vår kommun. I området, som för många är mer känt som Vattunöden, kan du njuta av en fantastisk utsikt över Ekolsundsviken och Norra Björkfjärden, vandra i skogen eller göra upp en eld vid någon av områdets eldstäder.

 • Lillsjön

  Lillsjön är en liten gömd pärla i Bålsta. Sjön ligger i en åsgrav som sträcker sig mellan Lilla Ullfjärden i norr och Kalmarviken i söder och är det bästa exemplet på en åsgropsjö i Uppsala län.

 • Sandhagen

  Sandhagens naturreservat ligger längst norr ut på Skoklosterhalvön. Här finner du en strandnära gammal naturskog som i princip har stått orörd från mänskliga ingrepp de senaste 150 åren.

 • Sandviksåsen

  I den södra delen av naturreservatet Sandviksåsen finns ett klapperstensfält med en magnifik utsikt över Mälaren. Härifrån kan du gå en stigslinga kring reservatet som är fem kilometer lång.

 • Skoklosterhalvön

  På Skoklosterhalvön finns mycket att se och uppleva. Allt från den fantastiska utsikten från Arnöhuvud, de fornlämningsrika kulturlandskapet kring Hammarby och Flasta till ståtliga Skokloster slott.

 • Viby friluftsområde

  Viby friluftsområde är ett cirka 140 hektar stort naturområde där du som besökare kan motionera, vandra, grilla och njuta av den fina naturen. Friluftsområdet ligger cirka tre kilometer sydväst om Bålsta centrum.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster