org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Vanliga frågor och svar om skolskjuts
Hur fungerar skolskjuts vid växelvis boende
Skolskjuts kan beviljas för elever som bor växelvis hos två föräldrar.
Kravet är att eleven ska bo ungefär lika mycket hos båda föräldrarna under skoldagarna.
Skolskjuts beviljas inte till vårdnadshavare som bor i en annan kommun.
Jag och mina barn har flyttat, vad ska jag tänka på?
En elev som har skolskjuts och flyttar eller byter skola får inte fortsätta att använda den skolskjuts som tidigare beviljats. Anledningen är att ett beslut om skolskjuts bygger på bedömningar av olika förhållanden och ett beslut om skolskjuts fastställer mellan vilka platser skolskjutsen får användas.
Flyttar en elev eller om eleven byter skola ändras dessa förhållanden och skolskjutsen sker mellan andra platser än de som beviljats i beslutet. Detta behöver meddelas kommunen som då kommer att ompröva beslutet och antingen bevilja skolskjuts utefter de nya omständigheterna eller återkalla den beviljade skolskjutsen.
Kan man få skolskjuts en del av färdvägen mellan hemmet och skolan?
Det är inte möjligt att beviljas skolskjuts en viss del av färdvägen mellan hemmet och skolan.
Kan skolskjutsen ställas in?
Skolskjuts ska ställas in om föraren eller entreprenören bedömer att skolskjutsen inte kan utföras på ett säkert sätt. Det kan till exempel ske på grund av väderlek eller vägens skick. Om skolskjutsen ställs in anordnas inte någon ersättningsskjuts.
Skolskjuts med anledning av annan särskild omständighet
Skolskjuts kan beviljas på grund av annan särskild omständighet. Det kan göras oavsett avståndet mellan hemmet och skolan och färdvägens trafiksäkerhet. För att skolskjuts ska beviljas på grund av annan särskild omständighet krävs att den särskilda omständigheten försvårar elevens möjlighet att själv ta sig till skolan.
Vid ansökningstillfället är det viktigt att styrka att eleven har angiven omständighet och att denna omständighet försvårar elevens möjlighet att själv ta sig till skolan. Kommunen rekommenderar att behovet av skolskjuts styrks genom det intyg som finns under E-tjänster och blanketter. Mer information om hur uppgifterna styrks framgår under rubriken ” Hur får jag ett intyg om behovet av skolskjuts?”.
Det finns inte någon särskild omständighet som på förhand ger rätt till skolskjuts. Av den anledningen görs det en samlad bedömning i varje enskilt fall. Barnets mognad och vårdnadshavarnas tillsynsansvar är viktiga faktorer i bedömningen. I bedömningen lägger kommunen även stor vikt vid det intyg som ska bifogas ansökan om skolskjuts.
Skolskjuts med anledning av avståndet mellan hemmet och skolan
Skolskjuts på grund av färdvägens längd kan antingen beviljas med avseende på färdväg mellan hem och skola eller med avseende på färdvägen mellan hem och skolskjutshållplats.
Skolskjuts på grund av färdvägens längd mellan hem och skola beviljas för elever i:
- skolår 1 - 3 om färdvägen överstiger 3 km
- skolår 4 - 6 om färdvägen överstiger 4 km
- skolår 7 - 9 om färdvägen överstiger 5 km
- anpassad gymnasieskola om färdvägen överstiger 6 km
Skolskjuts på grund av färdvägens längd mellan hem och skolskjutshållplats beviljas för elever i:
- skolår 1 – 3 om färdvägen överstiger 3 km
- skolår 4 – 6 om färdvägen överstiger 4 km
- skolår 7 – 9 om färdvägen överstiger 5 km
- anpassad gymnasieskola om färdvägen överstiger 6 km
Med färdväg menas den kortaste vägen mellan elevens hem och skola eller mellan elevens hem och en skolskjutshållplats. Vidare är färdvägen den väg som eleven kan gå eller cykla och som i övrigt är lämplig för eleven ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Skolskjuts med anledning av en funktionsnedsättning
Skolskjuts kan beviljas på grund av en funktionsnedsättning. Det kan göras oavsett avståndet mellan hemmet och skolan och färdvägens trafiksäkerhet.
Vid handläggning av ansökan om skolskjuts på grund av funktionsnedsättning kan kommunen komma att kontakta elevens skola för att få ett yttrande om behovet av skolskjuts med taxi. Barnets mognad och vårdnadshavarnas tillsynsansvar är också viktiga faktorer i bedömningen.
Det finns inte någon funktionsnedsättning som på förhand ger rätt till skolskjuts. Av den anledningen görs det en samlad bedömning i varje enskilt fall.
Om du råkat ut för en olycka som gör att du tillfälligt inte kan ta dig till skolan själv ska du anmäla skadan direkt till kommunens försäkringsbolag. Då kan du få hjälp med taxi.
Skolskjuts med anledning av trafikförhållanden
Skolskjuts kan beviljas på grund av de trafikförhållanden som råder på elevens färdväg mellan elevens hem och elevens skola eller skolskjutshållplats.
Bedömningen om trafikförhållandena är sådana att eleven ska ges skolskjuts utgår från trafikmiljön och elevens trafikmognad/ålder. Av den anledningen görs det alltid en individuell bedömning av trafiksäkerheten i förhållande till den elev som ansöker om skolskjuts.
Vårdnadshavarnas tillsynsansvar vägs in utöver de faktiska trafikförhållandena. För barn som går i förskoleklass till årskurs 3 anses färden mellan hemmet och skolan alternativt skolskjutshållplatsen falla inom ramen för vårdnadshavarnas tillsynsansvar med hänsyn till barnets ålder.
En högstadieelev bedöms ha uppnått tillräcklig trafikmognad för att kunna agera självständigt i trafiken; kunna uppmärksamma fordon längs vägen, stanna, väja och lämna platsen vid behov.
Vid vinterförhållanden kan trafiksäkerheten avsevärt försämras. Av den anledningen kan skolskjuts beviljas vintertid och benämns då ”vinterskjuts”. Barnets mognad och vårdnadshavarnas tillsynsansvar är viktiga faktorer i bedömningen. Tiden för vinterskjuts är från och med den 1 november till den 31 mars. Tiden kan utvidgas efter en bedömning av aktuella väderförhållanden.
Vad räknas som skolskjuts?
Skolskjuts är resor som kommunen ordnar för en elev mellan hemmet och skolan. Skolskjutsen kan vara med UL, SL eller taxi. Vilken sorts skolskjuts det blir beror på var eleven bor och vilka behov eleven har.
Skolskjuts gäller bara resor mellan hemmet och skolan och anordnas bara när skoldagen börjar eller slutar.
Därför kan en elev inte få resor beviljade till exempel från ett fritidshem eller till en annan adress än sin bostad. Det går inte heller att få resor på lovdagar eller för att åka hem under skoltid.
En elev kan inte heller få skolskjuts bara en del av sträckan till skolan.
Vem har ansvaret för elevers säkerhet på väg mellan hemmet och skolan?
Kommunen, elevens skola, entreprenören som utför skolskjutsen, föraren, föräldrar och elever har alla del i ansvaret under resan mellan hemmet och skolan. Eftersom många parter berörs i skolskjutsverksamheten kan det vara svårt att dra exakta gränser för var och ens ansvar.
Utgångspunkten är att vårdnadshavaren ansvarar för elevens säkerhet mellan hemmet och skolskjutshållplatsen vid hemmet. Vidare att vårdnadshavaren ansvarar för elevens säkerhet under den tid eleven uppehåller sig vid skolskjutshållplatsen före eller efter det att eleven kliver på eller av skolskjutsen. Vårdnadshavares ansvar följer av 6 kap 2 § föräldrabalken (1949:381) och kan innebära att eleven måste förberedas och tränas för att klara att åka skolskjuts.
Under transporten är det entreprenören och föraren som ansvarar för att gällande trafikbestämmelser och ordningsregler följs.
När eleverna anländer till skolan är det skolan som ansvarar för tillsynen och att ordningsregler efterföljs. Detsamma gäller efter skolans slut.
Vilket ansvar har vårdnadshavare?
Barnets vårdnadshavare ansvarar för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till dess ålder, utveckling och övriga omständigheter. Vidare ska vårdnadshavaren bevaka att barnet får tillfredsställande utbildning. Därför ska vårdnadshavaren till ett skolpliktigt barn se till att barnet fullgör skolplikten. Det ansvar som en vårdnadshavaren har gör att vårdnadshavaren delvis har ett ansvar när barnet ska använda skolskjuts.
Vårdnadshavaren ansvarar för elevens säkerhet mellan hemmet och skolskjutshållplatsen vid hemmet. Vårdnadshavaren ansvarar även för eleven under den tid eleven uppehåller sig vid skolskjutshållplatsen före eller efter det att eleven kliver på eller av skolskjutsen. Vårdnadshavaren bör även medverka till att eleven använder bilbälte och annan skyddsutrustning om sådan finns samt att eleven följer förarens anvisning om säkerhet och ordning. För mer information se rubriken ”Vem har ansvaret för elevers säkerhet på väg mellan hemmet och skolan?”
Vårdnadshavaren ansvarar för att eleven kommer i tid till skolskjutsen på morgonen. Om en elev missar skolskjutsen ansvarar vårdnadshavaren för att eleven transporteras mellan hemmet och skolan. Vårdnadshavaren ansvarar även för att ordna hemtransport i de fall eleven inte kan använda den ordinarie skolskjutsen på grund av akut sjukdom under skoldagen. Vårdnadshavaren ska också avboka skolskjuts med taxi om skjutsen inte ska användas.
Vårdnadshavaren ska omedelbart meddela kommunen sådana förändringar som kan påverka behovet av beviljad skolskjuts. Det kan exempelvis vara att eleven byter bostadsadress, folkbokföringsadress eller skola.
Dela:
Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen