org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Påsar och sopkärl
Påsarna är slut- vad gör jag?
Du kan hämta påsar på: Återvinningscentralen i Västerskog, kommunhuset, Skokloster macken, Skokloster Lanthanden, Håbo bibliotek, Hemköp och Rainsson Närlivs (Smultronstället).
De som bor i lägenhet kan även fråga fastighetsägaren som ska ordna en plats för ett gemensamt hämtställe av påsar för alla boende i fastigheten.
Du som bor i villahushåll kan välja att beställa påsar via vår e-tjänst. Då loggar in med e-legitimation eller mobilt bank-id. När du är inloggad väljer du Ansökan och beställning för att beställa dina matavfallspåsar.
Hur undviker man att påsarna går sönder?
Det är viktigt att varm och fuktig matrest får svalna innan det slängs i matavfallspåsen exempelvis kaffesump. Värme och fukt gör att påsen går sönder lätt. Blöt eller fuktig matrest kan man låta rinna av i diskho innan man lägger matavfallet i påsen. Använd påbehållaren som ventilerar bort fukt effektivt. Lägg lite ofärgat hushållspapper i botten av påsen som suger upp lite fukt.
Måste påsen vara full innan den slängs?
Nej, påsen kan slängas vid behov.
Det är rekommenderat att man slänger påsen var tredje dag även om den inte är full. Om påsen innehåller matrester som räkskal, fiskrens eller annat som kan lukta kan påsen slängas direkt.
Det viktigt att du slänger påsen när matavfallet når strecket annars blir det svårt att vika ihop påsen på ett bra sätt.
Måste man använda påsbehållaren?
Ja!
Påsbehållaren är utformad så att matavfall och påsen ventilleras ordentligt. Detta gör att vattnet från matavfallet avdunstar snabbare och påsen går inte sönder lika lätt. Om påsen ställs i en tät behållare, direkt på golvet eller i en hink så förstörs cirkulationen. Det kan leda till att det börjar lukta, påsen kan försvagas och gå sönder. Ju torrare matavfall desto mindre luktar det.
Hur får jag bort larver från sopkärlet?
1) Håll ditt matavfall så torrt som möjligt. 2) Använda påshållaren till påsen som gör att matavfallet torkar snabbare och luktar mindre. 3) Rulla ihop påsen ordentligt innan du slänger det i kärlet så att matrester inte ramlar ur påsen. 4) Ställ kärlet i skuggan, flugor trivs i värme. Det minimerar även uppkomst av lukt och fördröjer nedbrytning av matavfallet. 5) Tvätta gärna kärlet mellan tömninganrna. 6) Spreja med ättikalösning eller ren ättika på locket och i kärlet.
Kan jag hälla matoljor och matfett i papperspåsen?
Om det är en lite mängd fett/olja så torka ur stekpannan med ofärgat hushållspapper och släng det i matavfallspåsen. Om det är en större mängd fett/olja så samla oljan i exempelvis i en mjölkförpackning eller petflaska och ta med nästa gång du besöker återvinningscentralen i Västerskog.
OBS! Häll inte matolja och fett i avloppet! Det stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna.
Kan jag slänga fallfrukt i sopkärlet?
Nej!
Fallfrukt kan lämnas på återvinningscentralen i Västerskog där finns det ett speciellt kärl/container som är avsedd enbart för fallfrukt som sedan transporteras separat till biogasanläggningen så att energin i fallfrukt kan tas vara på.
Hemleverans av matavfallspåsar
För att underlätta matavfallssorteringen för hushållen levereras en årsförbrukning av matavfallspåsar till alla villahushåll under våren. Utdelning av påsar kommer ske en gång per år framöver på uppdrag från politiken.
Fortfarande är det många som kastar matavfall i den gröna tunnan, cirka 32 kilo matavfall per år och hushåll slängs i den gröna tunnan som istället kan göra nytta i den bruna tunnan. Genom att dela ut påsar hoppas kommunen på att samla in mer matavfall.
En del hushåll har säkert tillräckligt med påsar idag men vi kan inte ta hänsyn till detta vid leveransen. Vi ber om ursäkt för besväret.
Buntarna är inplastade vid leverns för att klara av regn och läggs i närheten av dina sopkärl eller annan lämplig plats. Vänligen sortera plasten som plastförpackning.
Får jag använda biopåsar eller majsstärkelsepåsar?
Nej. Matavfallet ska slängas i de bruna papperspåsarna.
Det är inte alla majspåsar eller bioplastpåsar som är av rent biologiskt material. En del består av 50% majsstärkelse och 50% av polyester som framställs av råolja.
Vidare försvårar dessa påsar förbehandlingen av matavfall avsevärt eftersom påsarna klibbar fast i maskinerna som maler ner matavfallet.
Om matavfallet skulle komposteras så är biopåsar av rent biologiskt material väldigt praktisk men inte i rötningsprocessen eftersom det är bakterier som bryter ned matavfallet för att producera biomull och biogas. Dessutom hamnar annat än biomull på åkrarna när biomullet används som jordförbättringsmedel.
Dela:
Sidansvarig: Bygg- och miljöförvaltningen