org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Vanliga frågor och svar om matavfall och biogas
Vilka andra kommuner sorterar ut sitt matavfall?
212 av Sverige 290 kommuner sorterar ut matavfallet helt eller delvis. Runt 20 kommuner har enbart insamling från storkök och restauranger. Enligt Avfall Sverige planerar cirka 14 kommuner att införa utsortering av matavfall.
Varför eldas inte matavfallet upp istället?
Återvinning är bättre ur miljöhänsyn än förbränning eftersom energin i from av biomull och biogas som finns i matavfallet tas till vara.
I Sverige måste alla kommuner samla in 50 procent matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger och behandla det så att växtnäring (biomull) och engergin (biogas) tas tillvara. Biogas som används som fordonsgas släpper inte ut extra koldioxid utan bara det sxom finsn i maten. Biomull används som näring i jordbruk eller skogsbruk istället för konstgödsel.
Varför ska matavfallet slängas i papperspåsar?
Vårt matavfall behandlas genom rötning. Det är en process som börjar med att påsen mals ner tillsammans med matavfallet. Vid rötning är papperspåsar det bästa alternativet eftersom de bryts ner tillsammans med matavfall.
Varför bidrar inte biogas till växthuseffekten?
När biogas förbränns så bildas koldioxid precis som när andra bränslen innehållande kol förbränns.
Vid rötning får man biogas äv matrester eller växtmaterial. Växter tar upp koldioxid ur luften när de växer. Lika mycket koldioxid som växten tagit upp när den vuxit kommer att avges när biogasen förbränns. Det gör att biogas i stort sett är koldioxidneutralt och är idag det mest miljöanpassade fordonsbränslet.
Varför produceras inte biogas i Håbo kommun?
I Håbo kommun finns det inte en anläggning som kan hand om matavfallet. Håbo kommun är en liten kommun och ur miljösynpunkt är det bättre att samarbeta med andra kommuner för att behanda matavfallet i befintliga anläggningar istället för att bygga en ny anläggning i kommunen.
Hur mycket matavfall blir det?
En studie utförd 2014 av Livsmedelsverket visar att hushållen i Sverige slänger i genomsnitt 107 kilo matavfall per person och år. 81 kilo av detta är fast matavfall och 26 kilo flytande matavfall exempelvis kaffe, mjölk och sås som hälls ut i slasken.
Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Får jag lägga snittblommor i matavfallet?
Ja, men endast snittblommor och inte krukväxter med jord.
Dela:
Sidansvarig: Bygg- och miljöförvaltningen