Information som gäller förskolor, grundskolor och gymnasiet

Från och med den 29 september 2021 upphör föreskrifter och allmänna råd om covid-19 som riktar sig till organisationer och arbetsplatser. Det inkluderar även skolverksamheter som förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och andra skolformer. Den 1 november 2021 ändras rekommendationerna till vuxna och barn om att stanna hemma vid symtom. Då ändras också rekommendationerna om vem som ska testa sig och när.

Här kan du läsa vad som gäller i Håbos förskolor, grundskolor och gymnasiet från och med 1 november 2021

Läs om rekommendationerna som gäller på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Förskolorna är öppna

Våra kommunala förskolor är fortsatt öppna enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att barn som är friska kan gå till förskolan. Vid eventuella ändringar i schema eller tider får berörda barn, elever och vårdnadshavare information från respektive förskola och skola. Om ett barn insjuknar under dagen kontaktas vårdnadshavare som hämtar barnet så snart som möjligt.

Förskoleavgift

Förskoleavgiften betalas som vanligt, även för barn som är sjuka och inte kan vara i förskolan.

Frånvaro

Frånvaro anmäls enligt rutinerna som finns.

Närundervisning i grundskolan och gymnasiet

Regeringen har beslutat att högstadiet och gymnasiet ska bedriva närundervisning i skolan. Det innebär bland annat att fjärr- och distansundervisning bara får användas vid smittspridning och utbrott av smitta i skolmiljön. Det är till exempel inte längre möjligt att införa distansundervisning för att förhindra trängsel i skolan eller kollektivtrafiken.

Regeringen - Närundervisning i skolan ska vara huvudregeln i höst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolverket - Undervisning i skolans lokaler huvudregel hösten 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skolplikt

Elever som går i grundskolan eller motsvarande skolformer, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns anledning att friska elever ska stanna hemma från skolan. Om en elev insjuknar under skoldagen eller på fritids kontaktas vårdnadshavare. Eleven hämtas så snart som möjligt, alternativt går hem själv.

Frånvaro

Det är viktigt att du som vårdnadshavare anmäler frånvaro enligt rutinerna som finns. I de fall det riskerar att bli en längre frånvaro ska rektor kontaktas för en dialog om elevens skolgång.

Avgift

Avgiften för fritidshem ska betalas som vanligt, även för barn som är sjuka och inte kan vara på fritids.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Kommun och politk